Bron: onderzoek Erasmus universiteit
Vandaag de dag wordt het woord geluk in onze taal op verschillende wijzen gebruikt. De ruimste betekenis van het woord is ‘kwaliteit van leven’. Een meer beperkte betekenis is ‘levensvoldoening’. In de gelukswetenschap wordt over het algemeen de laatste betekenis gebruikt en wordt geluk vaak gedefinieerd als voldoening met het leven als geheel. Volgens deze definitie gaat geluk dus over hoe een persoon zijn of haar leven als geheel beoordeelt en is geluk iets waarvan mensen zich expliciet bewust zijn.
De gemeente Dronten is in 2019 gestart met een andere manier van werken. We richten steeds beter onze blik naar buiten en werken aan de goede verbinding met onze inwoners, ondernemers en verenigingen. Ons beleid wordt op deze manier afgestemd op wat zij van ons verwachten en werkt de gemeente zo veel mogelijk aan de juiste zaken die bijdragen aan het geluk van onze inwoners. Deels doen we dit digitaal via dronten.ikpraatmee.nl , maar ook door bedrijfsbezoeken werken we aan de verbinding met onze samenleving. Daarom blijven we ons afvragen: in hoeverre draagt ons werk bij aan de behoeften van de samenleving? En hoe kunnen we dit verbeteren?
Essentie
Wat is nu eigenlijk een goede overheid? Waarom doet een overheid wat ze doet, wat is de essentie ervan? De meerwaarde van een overheid moet uiteindelijk gericht zijn op het geluk van inwoners, verenigingen, instellingen en ondernemers. Zij kunnen hun gemeente niet altijd kiezen. Zij zijn afhankelijk van ons beleid en regelgeving. Dat geeft ons een uiterst belangrijke opdracht.
Een goede overheid is te vertrouwen; is een betrouwbare partner. Een goede overheid levert goede dienstverlening, geeft snel en duidelijk antwoord. Een goede overheid voert de wet uit en is daar toch barmhartig in. De essentie is dat de overheid zich iets aantrekt van wat je als inwoner of ondernemer zegt. Dat de gemeente zich kan inleven in een situatie en van daaruit meedenkt en werkt. Dan kan het antwoord nog wel eens ‘nee’ zijn, maar dan goed gefundeerd: als de overheid kan uitleggen waarom het ‘nee’ is.
Kan een gemeente sturen op geluk?
Een gemeente kan sturen op geluk. Sturen op geluk is niet hetzelfde als alle mensen gelukkig maken. Dat is onmogelijk. In het leven horen ziekte, dood en tegenslag erbij. Met sturen op geluk bedoelen we die keuzes maken, waardoor onze inwoners gemiddeld gezien het meeste geluk en welbevinden ervaren. De gemeente is een van de spelers die aan geluk kunnen bijdragen. We kunnen sturen op de activiteiten waar wij grip op hebben: door te kiezen waar we onze tijd aan besteden en daar dan ook ons geld aan uitgeven. De gevolgen van die keuzes komen tot uiting in de begroting waarin we ons aanvullend beleid op wettelijke taken financieel vertalen. Dat betekent dat we bij het maken van de begroting ons moeten afvragen of wij bij het uitgeven van ons geld, daar waar de beleidsvrijheid hebben, eigenlijk wel bijdragen aan geluk van onze inwoners. Waar nodig en waar mogelijk kunnen we dan andere keuzes maken of andere accenten leggen.
Lokaal sturen op geluk
Lokaal sturen op geluk helpt ons om een goede overheid te zijn en daarmee een positieve invloed te hebben op het leven van inwoners. We willen ons blijvend blijven verbeteren. Daarom blijven we ons afvragen: in hoeverre draagt ons werk bij aan deze effecten? En hoe kunnen we dit verbeteren?
De Erasmus Universiteit deed onderzoek en wees twaalf factoren aan die bijdragen aan geluk. Die twaalf factoren zijn:
- Toename zinvol werk;
- Verbeteren betekenisvol contact/verminderen eenzaamheid;
- Faciliteren deelname maatschappelijk leven;
- Versterken verbondenheid in de buurt;
- Verbeteren sociaal vangnet;
- Verhogen vertrouwen in de gemeente;
- Versterken trots op woonplaats;
- Verbeteren tevredenheid met relaties;
- Aanleggen/verbeteren/faciliteren sportvoorzieningen;
- Verhogen kwaliteit openbare ruimte;
- Faciliteren buurtgericht samenwerken;
- Verbeteren relatie inwoner-gemeente.
Benchmark
Op de site Waarstaatjegemeente is een geluksmonitor beschikbaar. Voor alleen de gemeente Dronten is er te weinig aan data bekend om een benchmark te maken, maar voor de regio (regiogemeenten: Almere, Dronten, Emmeloord, Lelystad, NO Polder, Urk en Zeewolde) kan dit wel.
Sociaal domein
We interviewen inwoners over de "nieuwe route" en laten hun vertellen over hun ervaring en wat het hen gebracht heeft. Heeft het de inwoner(s) gelukkig gemaakt.
Programma 4 Onderwijs
Het Platform Onderwijs 2032 adviseert onder meer dat leerlingen, naast het opdoen van een vaste basis aan kennis en vaardigheden, zich ook als persoon vormen tot aardige,
waardige en vaardige volwassenen. Die persoonsvorming gebeurt thuis én op school. Gelukkige mensen zijn doorgaans betere burgers.
Programma 6 Sociaal domein
Mensen met een minimuminkomen kunnen gebruik maken van de voorzieningen en daardoor deelnemen aan het maatschappelijk leven. Daarmee verbetert het contact met anderen en verminderen we eenzaamheid.
In de paragraaf sociale monitor staan indicatoren opgenomen welke als doel hebben te meten of het geluk en welbevinden van onze inwoners verbeterd.
Programma 7 Volksgezondheid en milieu
De publieke gezondheidszorg is het deel van de gezondheidszorg dat erop gericht is door collectieve maatregelen de gezondheid van de bevolking of specifieke groepen te beschermen, te bevorderen en om ziekten te voorkomen. Het gaat bijvoorbeeld om
infectieziektebestrijding, medische milieukunde, gezondheidsbevordering, jeugdgezondheidszorg, oudergezondheidszorg en de bestrijding van rampen en crises. Landelijk is een indicatorenset ontwikkeld als onderdeel van een programma dat VWS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gezamenlijk uitvoeren om de publieke gezondheid ook in de toekomst goed te borgen (Stimuleringsprogramma Betrouwbare Publieke Gezondheid).
Fysiek domein
De komende jaren zal vanuit de Omgevingswet een indicatorenset worden ontwikkeld en opgesteld voor het mede monitoren van het geluk van onze inwoners en ondernemers.
Programma 2 Verkeer, vervoer en waterstaat
We willen verkeersonveiligheid (meer) ‘risicogestuurd’ gaan aanpakken: niet wachten
met maatregelen totdat er ongevallen zijn gebeurd, maar proactief maatregelen treffen op basis van inzichten over verkeersveiligheidsrisico’s.
Programma 3 Economie
Regionale samenwerking op ruimtelijk economisch gebied draagt bij aan de toename van zinvol werk. Zinvol werk draagt bij aan het geluk en welbevinden van onze inwoners, zoals opgenomen in het onderzoek van de Erasmus universiteit.
Programma 5 Sport, cultuur en recreatie
Met het duurzaam in stand houden van (sport)voorzieningen dragen wij bij aan contacten met anderen en deelname aan het maatschappelijk leven.
Als gemeente willen we dat onze inwoners gezond, veerkrachtig, vitaal en gelukkig zijn. Sport en bewegen legt voor alle inwoners een stevige basis voor een actieve en gezonde levensstijl. Zij zijn maatschappelijk actiever, doen mee in de samenleving en hebben minder kans op chronische aandoeningen. Sport en bewegen kan daardoor op laagdrempelige en preventieve wijze een bijdrage leveren aan het verbeteren
van de positieve gezondheid. De sportvoorzieningen in Dronten sluiten aan bij de behoefte van haar inwoners en dragen bij aan een actieve en vitale leefstijl. De sportvoorzieningen zijn veilig en toegankelijk voor iedereen. Op school en in de buurt worden kinderen gestimuleerd om te bewegen door het diverse aanbod dat hen - in samenwerking met de sportverenigingen in Dronten - wordt aangeboden.
Als gemeente zorgen we voor een openbaar ruimte die schoon, heel en veilig is. Daarmee dragen we bij aan een fijne leefomgeving voor onze inwoners waarin het prettig en veilig wonen is. We faciliteren daarnaast bewoners die zelf een bijdrage willen leveren aan de verbetering van hun leefomgeving. Door zelf invloed te kunnen uitoefenen op de directe leefomgeving, wordt de betrokkenheid bij bewoners vergroot en dit zorgt voor een hogere tevredenheid.
Programma 8 Volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing
Economische ontwikkeling is een begrip dat in het algemeen wordt geassocieerd met geld. Toch leggen economen er vaak de nadruk op dat het in de economie eigenlijk niet om geld gaat, maar om de veel bredere begrippen welvaart en welzijn. Hierin staan maatschappelijke waardes, behoeftebevrediging, gezondheid, geluk en dergelijke centraal. Met onze planvorming rondom huisvesting en ruimtelijke ordening willen we zo veel mogelijk de inbreng van onze inwoners en ondernemers meenemen in onze plannen tot ontwikkeling en vernieuwing.
Dienstverlening
Wij zijn meer van de stille prestaties; gewoon aan de balie en receptie werken terwijl er een virus rondwaart.
Afhankelijk van wanneer de crisis eindigt/de maatregelen worden opgeheven, werken we wel nadrukkelijk aan de kwaliteit van klantcontact zowel op KCC (was net gestart) als voor burgerzaken front- en backoffice.
In het najaar van 2020 heeft het RTL-programma 'Da's Goed Geregeld' werkgeluk in beeld gebracht bij verschillende organisaties waaronder de gemeente Dronten. De gemeente is trots op haar mooie organisatie, waarin er ruimte is voor nieuwe initiatieven, ontwikkeling van alle collega's steeds voorop staat, het aandacht hebben voor elkaar, en het dus 'gewoon' fijn werken is.
Programma 0 Bestuur en ondersteuning
Het bestaansrecht voor een gemeente zit in haar inwoners. In alle opgaven die de gemeente zich stelt staat de inwoner en de kwaliteit van leven (het geluk) van die inwoner voorop.
Programma 1 Veiligheid
Het veiligheidsbeleid voor de leefomgeving moet primair gericht zijn op bescherming tegen zaken die het geluk van de burger werkelijk blijken aan te tasten.